INGREDIËNTEN
Stoofpot:
750 gram lamsbout, in blokjes
2 rode uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
2 theelepels geraspte gember
4 tomaten
300 ml gezeefde tomaten
200 ml bouillon
2 theelepels harissa (of meer naar smaak)
1 kaneelstokje
2 theelepels kurkuma
2 theelepels gemalen koriander
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel venkelzaad
1 theelepel kardemom
1/2 theelepel zwarte peper
1/4 theelepel zout
150 gram gedroogde abrikozen
Olijfolie
Garnering:
Gehakte platte peterselie of koriander
Handje geschaafde amandelen
BEREIDING
De uien en de knoflook pellen, de uien fijn snipperen en de knoflook fijn hakken. De tomaten in blokjes snijden. De helft van de abrikozen in kleine blokjes snijden, de rest heel laten.
Meng de harissa met de koriander, komijn, kurkuma, kardemom, venkelzaad, peper, zout en 2 eetlepels olijfolie. Doe de lamsbout in een kom en doe het specerijenmengsel erbij, meng alles goed door
elkaar. Laat het afgedekt minimaal één uur marineren in tajine en bak hierin de blokjes lamsvlees rondom bruin. Haal ze uit de pan. Braad in het achtergebleven
braadvocht de uien aan tot ze zacht beginnen te worden, voeg dan de knoflook, de gember, de tomaten, de abrikozen en het kaneelstokje toe en bak dit nog even mee. Voeg de gezeefde tomaten
toe en 200 ml bouillon. Deksel op de pan/tajine en op laag vuur anderhalf tot twee uur laten sudderen.
Verwijder het kaneelstokje en breng de tajine eventueel nog wat extra op smaak met peper, zout of harissa. Net voor het serveren bestrooien met peterselie of koriander en wat geschaafde amandelen. Lekker met couscous of bulgur.
Slow Cooker:
Bij bereiding in de slow cooker geen bouillon toevoegen en de stoofpot 6-8 uur op low laten stoven. Verder op dezelfde manier voorbereiden en afwerken.
Instant Pot:
Bij bereiding in de Instant Pot het vlees op de Sauté stand aanbakken en uit de pan halen. Dan de uien aanbakken en vervolgens de knoflook, gember, kaneelstokje, tomatenblokjes en de abrikozen toevoegen en nog een minuutje mee laten bakken. Afblussen met de gezeefde tomaten en ongeveer 50 ml bouillon/water. Stop het bakproces door op Cancel te drukken.
Vergrendel de pan en sluit het ventiel. Stel de IP in op Manual 35 minuten, daarna NPR. Open de IP nadat het ventiel naar beneden is gezakt. Werk de stoofpot op dezelfde manier af.
Reactie schrijven
Jacqueline (maandag, 13 februari 2023 00:28)
Vlees terug in de pan voor vergrendeling neem ik aan?