INGREDIËNTEN: voor 8 stuks
250 gram bloem
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel zwarte peper
2 theelepels gemalen chipotle peper
1 theelepel gedroogde oregano
125ml lauwwarme melk
4 gram droge gist
1 theelepel suiker
1 ei
1 eetlepel gesmolten boter
100 gram geraspte cheddar kaas + extra voor het bestrooien
1 ui, fijngesnipperd
BEREIDING
Los de gist en de suiker op in de lauwwarme melk en laat het een paar minuten staan tot het begint te schuimen. Doe het meel in een beslagkom en meng het zout, peper, chipotle peper en de gedroogde oregano erdoor. Maak een kuiltje in het midden en giet daar het gistmengsel, de gesmolten boter en het ei in.
Kneed met de hand of in een keukenmachine in 10-15 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed voorzichtig de fijngesnipperde ui en de geraspte cheddar door het deeg.
Leg het deeg in een ingevette kom en dek af met een vochtige theedoek of huishoudfolie. Laat het deeg op een warme plek in ongeveer een uur in volume verdubbelen.
Stort het deeg weer op een met bloem bestoven werkblad, druk de lucht eruit en verdeel het deeg in 8 gelijke porties.
Bol deze porties deeg op en leg ze losjes tegen elkaar aan op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer de bolletjes in met een beetje melk en strooi er wat geraspte cheddar overheen.
Dek de bolletjes af met een vochtige theedoek of huishoudfolie en laat het nogmaals 20 tot 25 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
Schuif de bakplaat in de oven en bak de broodjes in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.
Reactie schrijven