INGREDIËNTEN
Soep:
500 gram zoete aardappel
500 gram bloemkool
2 rode uien
2 teentjes knoflook
1 rode peper
4 cm verse gember
4 cm verse kurkuma (of 1 theelepel kurkuma)
1,5 liter groente bouillon
1 eetlepel gemalen koriander
1 eetlepel bruin mosterdzaad
2 theelepels gemalen komijn
2 theelepels fenegriekzaad
1 theelepel zwarte peper
1 limoen
100 gram santen (of 200ml kokosmelk)
2 eetlepels kokosolie of zonnebloemolie
Garnering:
Bosje koriander of bladpeterselie, fijngehakt
Geroosterde kokos
BEREIDING
Maak de uien, knoflook, en bloemkool schoon en snijd ze in stukjes. Schil de zoete aardappels en snijd ze in blokjes. Verwijder de zaadlijsten en zaadjes van de rode peper en hak de peper fijn. De gember raspen en de kurkuma schillen en eventueel in tweeën snijden.
Verhit de olie in een grote soeppan en fruit hierin de ui een paar minuten aan, als de ui begint te verkleuren de knoflook, de mosterdzaadjes en het fenegriekzaad toevoegen. Als de mosterdzaadjes beginnen te poppen het korianderzaad en de komijn toevoegen, laat dit nog een minuutje meebakken.
De zoete aardappel, bloemkool, rode peper, gember, kurkuma en de bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Laat de soep een half uurtje op zacht vuur koken.
Verwijder de kurkuma en pureer de soep met de staafmixer. Voeg de santen toe en laat dit in de soep smelten, breng de soep op smaak met een paar druppels limoensap, zout en peper.
Schep de soep in kommen en garneer met wat fijngesneden peterselie of koriander en wat geroosterde kokos.
Instant Pot:
Bij bereiding in de Instant Pot de uien, knoflook en specerijen op de Sauté stand aanbakken. Voeg de overige ingrediënten toe. Druk op Keep Warm/Cancel om het bakproces te stoppen.
Vergrendel de pan en sluit het ventiel. Druk op Soup en stel de IP in op 5 minuten. Als het programma afgelopen de druk langzaam terug laten lopen (NPR), open de pan als het ventiel naar beneden is gezakt.
De soep verder op dezelfde manier voorbereiden en afwerken.
Reactie schrijven
Theo (dinsdag, 15 januari 2019 09:19)
Lekker soep, die ga ik zeker vaker maken. Dankjewel voor het recept.