INGREDIËNTEN:
Platbrood:
300 gram tarwebloem
1/2 theelepel zout
2 theelepels oregano
180 ml lauwwarme melk
5 gram droge gist
2 eetlepels olijfolie
Topping:
3 a 4 verse vijgen, in plakjes
100 gram blauwe kaas (bv magor of gorgonzola), in blokjes
1 rode ui, in dunne ringen
1 eetlepel honing
BEREIDING
Doe de gist en de lauwwarme melk in een kommetje en meng het door elkaar. Laat het mengsel een paar minuten staan tot het begint te schuimen.
Zeef de bloem in een grote kom en meng het zout en de oregano er doorheen, maak een kuiltje in het midden en giet daar het gistmengsel in en de olijfolie.
Kneed alles in ongeveer 15 minuten tot een soepel deeg. Als het deeg te droog is voeg dan nog wat melk toe. Is het te plakkerig voeg dan nog wat bloem toe.
Doe het deeg in een licht ingevette kom en dek het af met een vochtige theedoek. Laat het deeg op een warme plek ongeveer 45 minuten rijzen totdat het deeg in volume verdubbeld is.
Druk de lucht uit het deeg en vorm er een ovaal plat brood van, leg het deeg op de bakplaat.
Beleg het deeg met de rode ui, vijgen en blokjes blauwe kaas. Laat het deeg onder een vochtige theedoek nog ongeveer een kwartiertje rijzen. Vlak voor het brood de oven in gaat
de honing er overheen sprenkelen.
Verwarm de oven voor op 200 graden, bak het brood in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Laat het brood afkoelen op een taartrooster.
Reactie schrijven