Mueslibrood


Mueslibrood met rozijnen, dadels, walnoten, hazelnoten en havervlokken.
Mueslibrood met rozijnen, dadels, walnoten, hazelnoten en havervlokken.

INGREDIËNTEN: 

 

175 gram volkorenmeel

175 gram tarwebloem

4 gram droge gist

1 eetlepel honing

1 theelepel kaneel

3/4 theelepel zout

200 ml lauwwarme melk

50 gram gesmolten roomboter

70 gram rozijnen

35 gram walnoten

35 gram hazelnoten

25 gram havervlokken

5 dadels

 

Garnering:

25 gram havervlokken

 


BEREIDING

Meng het volkorenmeel, de tarwebloem het zout en de kaneel door elkaar in de kom van de keukenmachine. Maak een kuiltje in het midden en giet daar de honing, gist, gesmolten boter en de lauwwarme melk in. Kneed hiervan in ongeveer 10 minuten een soepel en elastisch deeg.

 

Doe het deeg in een licht ingevette kom en dek deze af met huishoudfolie of een vochtige theedoek. Laat het deeg een uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.

 

Rooster de walnoten en hazelnoten in een droge koekenpan tot ze beginnen te verkleuren. Laat ze afkoelen en hak ze daarna grof. 

 

Was de rozijnen en dadels en dep ze daarna goed droog, snijd de dadels in stukjes.

 

Doe de noten, vruchten en havervlokken in een kom en meng alles goed door elkaar.

 

Stort na de eerste rijs het deeg op een met bloem bestoven werkblad en druk het met je handpalmen uit tot een rechthoek met een dikte van ongeveer 1 cm. Verdeel het rozijnen-notenmengsel over het deeg. Vouw de zijkanten naar elkaar toe en meng alles goed door het deeg.

 

Druk daarna het deeg weer uit tot een rechthoek met een dikte van ongeveer 1 cm en rol het deeg strak op. Knijp de naad goed dicht en rol het deeg nog een paar keer heen en weer en vorm er dan een brood van.

 

Leg het deeg met de naad naar beneden op een bakplaat of leg het in een broodvorm.

 

Bestrijk de bovenkant met een beetje water en strooi de havervlokken er overheen. Dek af met huishoudfolie en laat het deeg nog een uur rijzen.

 

Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 200'C. Schuif het brood in de oven en bak het in ongeveer 30 minuten gaar.

 

Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen op een rooster.

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Liduin (zondag, 26 juni 2022 13:15)

    Kaneel remt de gistwerking, die zou ik later toevoegen.