INGREDIËNTEN: (voor 10 stuks)
Deeg:
300 gram tarwebloem
1/2 theelepel zout
1 ei (M)
125 ml crème fraîche
50 gram roomboter
5 gram droge gist
3 theelepels suiker
50 ml lauwwarme melk
Afwerking:
1 eidooier
2 theelepels water
Sesamzaadjes (optioneel)
BEREIDING
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Los de gist samen met de suiker op in de lauwwarme melk, laat het mengsel even staan tot het begint te schuimen. Voeg dan het ei en de crème fraîche toe en meng het door elkaar.
Meng de bloem met het zout in de kom van een stand mixer en maak een kuiltje in het midden, giet
daarin het gistmengsel. Kneed dit met een deeghaak tot een homogeen mengsel, voeg dan de zachte boter toe en kneed het deeg met de machine in ongeveer 10 minuten tot een zacht en soepel deeg. Met de hand kneden kan natuurlijk ook maar het is een plakkerig deeg dus dat gaat wat lastiger en het duurt langer.
Vet een kom in met een beetje olie en leg het deeg daarin, dek af met huishoudfolie of een
vochtige theedoek. Laat het deeg op een warme plek ongeveer 90 minuten rijzen, tot het dubbel zo groot is geworden.
Druk de lucht uit het deeg en kneed het even door. Verdeel het deeg in 10 gelijke porties. Draai hier bolletjes van en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Klop de eidooier los met het water en bestrijk de bolletjes hier voorzichtig mee, strooi er wat sesamzaadjes overheen. Dek de broodjes af en laat ze nog ongeveer 45 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de broodjes in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
Haal de broodjes uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen.
Reactie schrijven