Turkse Gehaktbroodjes


Turkse gehaktbroodjes.
Turkse gehaktbroodjes.

INGREDIËNTEN:  (voor 8 stuks)

 

Deeg:

250 gram tarwebloem

1/2 theelepel zout

1 ei

2 eetlepels olijfolie

125 ml lauwwarme melk

3,5 gram droge gist

 

Vulling:

250 gram gehakt (rund of lam)

1 kleine ui

1 teentje knoflook

1/2 rode puntpaprika

1 eetlepel Turkse zoete paprika puree (Tatli Biber Salcasi)

2 theelepels gemalen komijn

1 a 2 theelepels pul biber (gedroogde rode peper vlokken)

1 theelepel gedroogde oregano

1 theelepel gemalen zwarte peper

Zout naar smaak

50 gram Turkse witte kaas (Beyaz Peynir)

2 eetlepels platte peterselie, fijngehakt 


BEREIDING

Doe de gist met de lauwwarme melk in een kommetje en meng het door elkaar. Laat het mengsel een paar minuten staan tot de gist is opgelost en het mengsel begint te schuimen.

 

Zeef de tarwebloem in een grote kom en meng het zout er doorheen. Maak een kuiltje in het midden en giet daar de olijfolie in. Kluts het ei en giet 3/4 hiervan bij de olijfolie. Giet vervolgens ook het gistmengsel erbij. Meng met een spatel alles goed door elkaar tot je een samenhangend deeg hebt. Stort het deeg dan op een met bloem bestrooid oppervlak en kneed het in ongeveer 15 minuten tot een elastisch deeg. 

 

Leg het deeg in een ingevette kom en dek het af met een vochtige theedoek of huishoudfolie, laat het op een warme plek in ongeveer 60 minuten rijzen tot het in volume is verdubbeld.  

 

Snipper de ui fijn, snijd de paprika in kleine blokjes en hak de knoflook fijn. Bak dit in een beetje olijfolie in een koekenpan tot de ui zacht begint te worden. Voeg dan het gehakt, de paprikapuree en de specerijen toe en bak het gehakt rul. Breng eventueel op smaak met een beetje zout. Verkruimel de peynir en meng 3/4 hiervan door het gehaktmengsel, samen met de fijngehakte peterselie. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. 

 

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bekleed de bakplaat met bakpapier.

 

Druk de lucht uit het deeg en kneed het kort door. Verdeel het deeg in 8 stukken en draai er bolletjes van.

 

Rol de bolletjes op een bebloemd werkblad uit tot een ovale vorm van ongeveer een halve centimeter dikte.

 

Leg ongeveer een eetlepel van het gehaktmengsel op het deeg en vouw het deeg aan de uiteinden over elkaar, je krijgt een soort bootje. Knijp de randjes goed dicht. Strooi nog wat peynir over het gehakt en bestrijk het deeg met het restant van het geklutste ei. Leg de broodjes op de bakplaat.

 

Bak de broodjes ongeveer 20 minuten in een oven van 180 graden Celsius, tot ze goudbruin zijn.


Reactie schrijven

Commentaren: 3
  • #1

    Eva Maria (zaterdag, 05 mei 2018 15:17)

    Pul biber is er ook gewoon een Nederlandse benaming voor ik heb geen idee wat het betekent vandaar de vraag vr gr( u bent niet verplicht een antwoord te geven hoor)

  • #2

    Marieke (zaterdag, 05 mei 2018 15:23)

    Lekker zeg, die ga ik snel eens proberen.

  • #3

    Jaybeekookt.nl (zaterdag, 05 mei 2018 15:25)

    Hoi Eva Maria, pul biber is een gedroogde Turkse peper soort die vrij mild is. Je kunt het vervangen door andere gedroogde chili peper of cayenne peper.