Knoflookbrood met Mozzarella en Parmezaanse Kaas


Knoflookbrood met mozzarella en Parmezaanse kaas.
Knoflookbrood met mozzarella en Parmezaanse kaas.

INGREDIËNTEN:  

 

Deeg: 

200 gram bloem

1/2 theelepel zout

1 theelepel gedroogde oregano

1 theelepel gedroogde tuinkruiden

125 ml lauwwarm water

1/2  zakje droge gist (3,5 gram)

1 eetlepel olijfolie

 

Topping:

3 eetlepels roomboter

3 teentjes knoflook, fijngehakt

1 eetlepel platte peterselie, fijngehakt

1 eetlepel bieslook, fijngehakt

1 theelepel gedroogde oregano

1 bol (buffel) mozzarella

3 eetlepels Parmezaanse kaas, geraspt

Versgemalen zwarte peper en zeezout


BEREIDING

Doe de gist met  het lauwwarme water in een kommetje en meng het door elkaar. Laat het mengsel een paar minuten staan tot de gist is opgelost.

 

Zeef de bloem in een grote kom en meng het zout, de oregano en tuinkruiden er doorheen. Maak een kuiltje in het midden en giet daar het gistmengsel in en de olijfolie. Meng met een spatel alles goed door elkaar tot je een samenhangend deeg hebt. Stort het deeg dan op een met bloem bestrooid oppervlak en kneed het in ongeveer 10 minuten tot een soepel niet plakkend deeg. 

 

Vet een beslagkom in met een beetje olie. Leg het deeg in de kom en bestrijk het met een beetje olijfolie. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg 45 minuten rijzen tot het in volume is verdubbelt.

 

Maak ondertussen de kruidenboter. Pers de teentjes knoflook uit en roer deze samen met een beetje peper en zout, de oregano en de tuinkruiden door de boter. Hak de peterselie en de bieslook fijn en meng dit door de knoflookboter. 

  

 

Scheur de mozzarella in stukken of snijd het in kleine blokjes. Rasp de Parmezaanse kaas op een grove rasp. 

 

Stort het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en rol het uit tot een dikte van ongeveer 1 cm.

 

Smeer de kruidenboter over het brood en verdeel de mozzarella en Parmezaanse kaas hier overheen. Dek af met een vochtige theedoek en laat het brood nog een kwartiertje na rijzen.

 

 

Bak het knoflookbrood in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar in een voorverwarmde oven van 220 graden Celsius. Laat het brood op een rooster afkoelen.


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Marike Jansen (vrijdag, 01 november 2019 17:49)

    Heerlijk! Kan ik de foccacia ook voorbakken en de dag erna afbakken? Zo ja, hoe doe ik dat?
    Alvast bedankt!!