INGREDIËNTEN
Bouillon:
2 kippenpoten of 4 kippendijen
100 gram gerookt spek
2 uien
4 bosuitjes
10 cm gember
2 tenen knoflook
1 kleine winterwortel
6 gedroogde shiitake
10 gram kombu
50 ml Kikoman sojasaus
2 liter water
Miso mix:
100 gram witte misopasta
1-2 rode pepers (naar smaak)
2 teentjes knoflook
2 eetlepels Kikoman sojasaus
2 eetlepels mirin (Japanse rijstwijn)
2 theelepels sesamolie
Garnering:
Gekookte eieren
Verse paddenstoelen (bv shiitake, eringi of enoki)
Ramen noedels
Groene bladgroente (bv paksoi, boksoi of spinazie)
Bosuitje, in ringen
Taugé, sugersnaps of peultjes
Sesamzaadjes
Chilipasta of vlokken
BEREIDING
Snijd de uien, wortel, bosui en gember in stukken, kneus de knoflook tenen. Doe alle
ingrediënten voor de bouillon in een pan en laat het op laag vuur ongeveer 4 uur trekken.
Maak ondertussen de miso mix klaar. Halveer de pepers en verwijder de zaadjes. Doe de pepers samen met de misopasta, knoflook, sojasaus, mirin en sesamolie in een blender en maal
het tot een gladde pasta.
Bereid de garnituur voor:
Kook de eieren half zacht of hard (naar smaak)
Kook de ramen noedels 4-5 minuten in ruim kokend water, spoel ze daarna koud.
Was de groente en paddenstoelen.
Haal de kip uit de bouillon, laat even afkoelen en pluk dan het vlees van de botten.
Zeef de overige ingrediënten uit de bouillon en doe de bouillon terug in de pan. Breng opnieuw
aan de kook en voeg de miso mix toe, begin met de helft. Proef en voeg daarna naar smaak de rest van de miso mix toe.
Voeg de paddenstoelen (shiitake en eringi) toe en laat die in de bouillon gaar worden, de enoki
worden rauw gebruikt.
Verdeel de ramen noedels over de kommen. Haal de paddenstoelen uit en bouillon en verdeel die
ook over de kommen. Leg ook de eieren (gehalveerd), enoki, bladgroente en taugé
in de kommen.
Giet de hete bouillon in de kommen en garneer met wat ringetjes bosui, geroosterde sesamzaadjes en naar smaak nog wat chili pasta of vlokken.
Slow Cooker:
Bij bereiding in de slow cooker de bouillon 8 uur op low laten trekken. Verder op dezelfde manier voorbereiden en afwerken.
Instant Pot:
Bij bereiding in de Instant Pot alle ingrediënten voor de bouillon in de pan doen.
Vergrendel de pan en sluit het ventiel. Druk op Soup en stel de IP in op 20 minuten. Als het programma afgelopen is de druk langzaam terug laten lopen (NPR), open de pan als het ventiel naar beneden is gezakt.
Zeef de bouillon en pluk het vlees van de botten. Doe de bouillon terug in de pan en breng deze op de Sauté stand aan de kook, laat de paddenstoelen in de bouillon garen.
De ramen verder op dezelfde manier afwerken.
Reactie schrijven