INGREDIËNTEN
Gehaktballetjes:
500 gram half-om-half gehakt (lam/rund of varken/rund)
1 kleine rode ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, geraspt
1 eetlepel crème fraîche
1 ei
1 eetlepel platte peterselie, fijngehakt
1 theelepel gemalen komijn
2 theelepels gemalen koriander
2 theelepels zoet paprikapoeder
1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
1/2 theelepel pul biber/cayenne peper (optioneel)
1/2 theelepel gedroogde oregano en tijm
Paneermeel (ongeveer 5 eetlepels)
Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
Olijfolie om in te bakken
Geroosterde Paprikasaus:
4 geroosterde paprika's
1 rode ui, fijngesnipperd
1/2 - 1 rode peper (naar smaak)
2 teentjes knoflook
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel gerookt paprikapoeder
2 takjes oregano (of 1/2 theelepel gedroogde oregano)
3 eetlepels sherry (of sherryazijn)
2 eetlepels olijfolie
Sap van een 1/2 citroen
Zout en versgemalen zwarte peper
BEREIDING
Meng in een kom de ui, de knoflook, het ei, de crème fraîche, peterselie en de specerijen goed door elkaar. Voeg het gehakt, een paar eetlepels paneermeel en peper en zout naar smaak toe. Kneed alles goed door elkaar, als het mengsel te nat is nog wat extra paneermeel toevoegen. Draai balletjes van het gehaktmengsel ter grootte van een golfbal.
Verhit wat olie in een pan en bak hierin de balletjes rondom bruin. Haal de balletjes uit de pan.
Bak in het achtergebleven bakvocht de ui tot de ui begint te verkleuren. Doe alle overige ingrediënten voor de saus in een blender en pureer tot een gladde saus. Voeg deze puree toe aan de uien en meng alles goed door elkaar, breng de saus eventueel op smaak met wat zout en peper.
Leg de balletjes in de saus en laat ze op laag vuur in ongeveer 30 minuten gaar sudderen.
Slow Cooker:
Bij bereiding in de slow cooker 3 uur verwarmen op low. Verder op dezelfde manier voorbereiden en afwerken.
Instant Pot:
Bij bereiding in de Instant Pot de gehaktballetjes op de Sauté stand rondom bruin bakken.
Haal de gehaktballetjes uit de pan en bak vervolgens de ui in het achtergebleven braadvocht tot de ui begint te verkleuren. Voeg dan de puree toe en meng alles goed door elkaar en breng de saus eventueel op smaak met wat zout en peper.
Druk op Cancel om het bakproces te stoppen. De pan vergrendelen en het ventiel sluiten. Stel de IP in op High Pressure voor 5 minuten.
Laat na afloop van het kookprogramma de druk langzaam teruglopen (NPR). Maak de pan open als het ventiel
naar beneden is gezakt. Daarna op dezelfde manier afwerken.
Reactie schrijven