INGREDIËNTEN
Vulling:
250 gram lamsgehakt
1 rode ui
2 teentjes knoflook
1 rode puntpaprika
100 gram peynir
2 eetlepels paprikapuree
1 eetlepel pul biber
1 theelepel gedroogde oregano
3 eetlepels blad peterselie, fijngehakt
Peper en zout naar smaak
Olie
Börek
1/2 pak yufkadeeg
3 eieren
150 ml Turkse yoghurt
100 ml melk
50 ml zonnebloemolie
Nigellazaadjes
BEREIDING
Snipper de ui, hak de teentjes knoflook fijn, de puntpaprika in kleine blokjes snijden en de
peterselie fijnhakken.
Verhit een beetje olie in de pan en bak hierin de ui glazig, voeg het gehakt toe en bak het rul.
Voeg de knoflook, blokjes paprika en de paprikapuree toe en bak het even mee. Breng het mengsel op smaak met pul biber en eventueel wat zout en peper.
Zet het vuur uit en laat het mengsel een beetje afkoelen. Verkruimel de peynir en doe het samen met de fijngehakte peterselie bij het gehaktmengsel.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet een bakvorm van ongeveer 20x30cm in met een beetje olie.
Klop in een kom de eieren los en meng ze met de yoghurt, melk en zonnebloemolie.
Haal het yufkadeeg uit de verpakking. Leg een vel deeg in de ovenschaal en zorg dat het over de
rand hangt. Smeer het vel goed in met het eimengsel. Neem een tweede vel en leg dit kruislings op het andere vel in de ovenschaal, smeer weer in met het eimengsel. Verdeel 1/3 deel van het gehaktmengsel over de schaal, en giet er ongeveer 1/4 deel van het eimengsel overheen.
Dek af met een vel yufkadeeg. Dit insmeren met het eimengsel, daarover weer 1/3 deel van het
gehakt en 1/4 deel van het eimengsel verdelen. Herhaal dit nog een keer.
Vouw het overhangende yufkadeeg over de vulling heen en druk het geheel een beetje aan. Dek dit vervolgens af met een laatste stuk yufkadeeg op maat gesneden van de ovenschaal. Smeer ook dit stuk deeg goed in met het eimengsel, giet het resterende eimengsel over de börek.
Bestrooi de börek met nigellazaadjes en bak de börek in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven.
Reactie schrijven
elif (maandag, 05 oktober 2020 13:05)
iik heb dit recept voor school gebruik zit nu in de vierde en ze vinden het heel lekker!
JayBee Kookt (vrijdag, 09 oktober 2020 12:30)
Wat leuk om te horen!