INGREDIËNTEN
Varkenshaas:
1 varkenshaas +/- 400 gram
1 kleine ui
1 teentje knoflook
1 sinaasappel, sap
Peper en zout
Olie of boter
Kruidenmix:
2 eetlepels bruine basterdsuiker
2 theelepels gemalen Chipotle peper
1 theelepel gemalenkomijn
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel gedroogde oregano
Romige Mais:
400 gram mais (4 maiskolven)
1 grote ui
2 teentjes knoflook
1 rode puntpaprika
1 jalapeño peper
1 theelepel komijn
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel gedroogde oregano
1 bos wilde spinazie
1/2 bosje koriander
100 ml kookroom
Peper en zout
Olie
Guacamole:
2 rijpe avocado’s
1 kleine rode ui
2 kleine tomaten
1 teentje knoflook
1,5 eetlepel zure room
1/2 limoen1 knoflookteen
1/2 bosje koriander
1/4 rode peper of jalapeño (optioneel)
Serveren:
Geraspte kaas
Koriander, fijngehakt
Limoen partjes
Mais tortilla's
BEREIDING
Varkenshaas:
Meng de basterdsuiker, chipotle peper, komijn, paprikapoeder, uienpoeder, knoflookpoeder en de oregano door elkaar. Wrijf de varkenshaas in met ongeveer twee eetlepels van de kruidenmix en laat het een paar uur marineren in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Het vlees op kamertemperatuur laten komen en droog deppen met een keukenpapiertje. Verhit een beetje olie of boter in een koekenpan en bak de varkenshaas op hoog vuur rondom bruin.
Leg de varkenshaas in een ovenschaal en bak de varkenshaas in ongeveer 25 minuten gaar in een oven van 180C.
Snipper de ui en de knoflook fijn en bak dit in het achtergebleven bakvocht tot de ui goudbruin is. Voeg nog wat van de kruidenmix (naar smaak) toe en blus het geheel af met het sap van de sinaasappel. Laat de saus inkoken tot deze stroperig begint te worden en breng de saus op smaak met wat peper en zout.
Haal het vlees uit de oven en laat het een minuut of tien rusten onder aluminiumfolie alvorens de varkenshaas te snijden. Snijd het vlees in dunne plakjes en serveer het met de saus.
Romige Mais:
Snijd de maiskorrels van de kolf. Snipper de ui, hak de knoflook en de jalapeño peper fijn en snijd
de paprika in blokjes.
Fruit de ui en de jalapeño in een beetje boter goudbruin, voeg de knoflook en specerijen toe en bak dit nog een minuutje mee. Voeg de paprika, maiskorrels en de kookroom toe. Laat het op laag vuur in 15 minuten gaar stoven.
Was ondertussen de spinazie, laat goed uitlekken en snijd de spinazie in grove stukken.
Voeg de spinazie toe aan de mais en laat het nog even meestoven tot de spinazie is geslonken. Breng het geheel eventueel nog op smaak met wat zout en peper. Strooi er vlak voor het serveren wat koriander blaadjes overheen.
Slow Cooker:
Bij bereiding in de slow cooker de mais 4-5 uur op low verwarmen en 15 minuten voor het einde van de bereidingstijd de spinazie toevoegen. verder op dezelfde manier voorbereiden en afwerken.
Guacamole:
Halveer de avocado’s en verwijder de pitten, lepel het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Prak de avocado’s grof met een vork. Snijd de tomaten en rode ui in kleine blokjes en hak de knoflook fijn. Voeg dit samen met het sap van een halve limoen en de zure room toe aan de avocado puree. Meng het goed door elkaar en breng eventueel nog wat op smaak met peper en zout en wat extra limoensap toe. Hak wat koriander fijn en meng het door de guacamole. Voor wat extra pit kun je fijngehakte rode peper of jalapeño peper toevoegen.
Serveren:
Bak de tortilla's in een droge koekenpan tot ze warm en een beetje krokant zijn. Beleg ze met de romige mais, guacamole en een paar plakjes varkenshaas. Strooi er wat geraspte kaas en fijngehakte koriander overheen. Giet met een lepel wat van de sinaasappelsaus over de varkenshaas. Geef er wat partjes limoen bij.
Reactie schrijven