INGREDIËNTEN
Gehaktbrood:
750 gram lamsgehakt
1 ei
5-6 eetlepels paneermeel
1 grote rode ui
2 teentjes knoflook
1 rode puntpaprika
10 gedroogde abrikozen
1 eetlepel harissa
1 eetlepel ras el hanout
1 theelepel komijn
Olie
Abrikozen chutney:
1 ui
1 teentje knoflook
10 gedroogde abrikozen
400 gram tomaten, in blokjes
1 eetlepel harissa
1 theelepel komijn
1 sinaasappel, sap en rasp
2 eetlepels palmsuiker
zout en peper naar smaak
BEREIDING
Gehaktbrood:
De ui, paprika en abrikozen in kleine blokjes snijden en de knoflook fijn hakken. De ui, paprika en abrikozen in een beetje olie bakken tot de ui zacht is, daarna de knoflook, ras el hanout, komijn en harissa toevoegen en nog even kort meebakken.
Het specerijenmengsel af laten koelen en daarna samen met het ei en het paneermeel door het gehakt mengen. Net zoveel paneermeel toevoegen tot er een stevig mengsel ontstaat. Een brood vormen van het gehakt en in een ingevette ovenschaal leggen.
Abrikozen chutney:
De ui, tomaten en abrikozen in kleine blokjes snijden en de knoflook fijn hakken. De ui, abrikozen en knoflook even aanbakken in een beetje olie. Als de uien zacht zijn de harissa en komijn toevoegen en even meebakken. Daarna de tomatenblokjes, sinaasappelsap en rasp, palmsuiker en op smaak brengen met peper en zout. Laat de chutney op laag vuur ongeveer een haf uurtje pruttelen.
Oven:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Het gehakt insmeren met een laagje chutney en vervolgens in 35-40 minuten gaar bakken.
Halverwege het gehaktbrood nog een keer insmeren met chutney.
Slow cooker:
Het gehaktbrood op dezelfde manier voorbereiden. Onder in de pan alle ingrediënten voor de chutney doen, dan een rekje in de pan plaatsen en daarop het gehaktbrood leggen.
Ongeveer 4 uur op low in de slow cooker verwarmen, tussendoor een paar keer bestrijken met de chutney.
Het gehaktbrood na afloop eventueel een paar minuten onder een hete grill leggen voor een bruin korstje.
Reactie schrijven