INGREDIËNTEN
Pulled Pork en Saus:
1 stuk procureur van ongeveer 1,5 kilo
2 uien, gesnipperd
4 teentjes knoflook, geperst
1 blik tomatenblokjes
4 geroosterde paprika's, in blokjes
2 eetlepels bruine basterdsuiker
2 takjes oregano
2 takjes tijm
1 laurierblaadje
Griekse kruiden
Zout, peper en pul biber naar smaak
Olijfolie of boter
Griekse Kruidenmix:
2 eetlepels gedroogde oregano
1 eetlepel gedroogde tijm
1 eetlepel gedroogde peterselie
2 eetlepels paprikapoeder
2 eetlepels gemalen komijn
2 theelepels pul biber (of andere chilipeper naar smaak)
2 theelepels zwarte peper
2 theelepels zeezout
2 theelepels uienpoeder
2 theelepels knoflookpoeder
1 theelepel kaneel
Grieks Platbrood:
300 gram tarwebloem
175 ml melk
50 gram roomboter
Snufje zout
Serveren:
Sla
Bosuitjes, in ringetjes
Tomaat, in partjes
Komkommer, in schijfjes
Kruiden yoghurt (yoghurt met pul biber, knoflook en een snufje zout)
BEREIDING
Pulled Pork en Saus:
Mix twee eetlepels bruine basterdsuiker met 4 eetlepels Griekse kruiden en wrijf hier de procureur mee in. Laat het vlees in een afgesloten bak of zak minimaal 4 uur marineren in de koelkast.
Dep het vlees droog. Verhit wat olijfolie of boter in een pan en bak het vlees rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en bak in het achter gebleven braadvocht de uien en de knoflook tot de ui begint de verkleuren, voeg dan 2 eetlepels Griekse kruiden en de paprika en de tomatenblokjes toe. Roer alles goed door elkaar en voeg de takjes oregano, tijm en het laurierblad toe.
Verwarm de oven voor op 120 graden. Doe de saus in een ovenschaal, leg het vlees erin en dek af met aluminiumfolie, zet de ovenschaal in de oven en bak het vlees in 4-6 uur gaar (kerntemperatuur van 88 graden).
Platbrood:
Verwarm in een magnetron bestendige kom de melk met de roomboter gedurende 30 seconden op vol vermogen, als de boter nog niet gesmolten is nog een paar seconden langer verwarmen.
Zeef de bloem en het zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden, giet het melk/botermengsel erin en meng vanuit het midden beetje bij beetje de bloem erdoor tot er een samenhangend geheel ontstaat. Kneed het dan nog een minuut of tien met de hand tot een soepel deeg. Smeer het deeg in met een beetje olijfolie, dek het af met folie en laat het een half uurtje rusten.
Verdeel het deeg in 6-8 bolletjes en bestuif ze met wat bloem. Rol de bolletjes met behulp van en deegroller zo dun mogelijk uit op een met bloem bestoven oppervlak. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur, vet de pan lichtjes in met een beetje olijfolie. Bak het platbrood aan beide kanten goudbruin.
Serveren:
Haal het vlees uit de saus en laat het verpakt in aluminiumfolie rusten. Kook de saus in indien deze te dun is, breng de saus eventueel nog wat op smaak met peper, zout en pul biber. Trek het vlees met twee vorken uit elkaar. Smeer een laagje paprikasaus op het platbrood, beleg het vervolgens met sla, tomaat, komkommer, bosuitjes en pulled pork. Geef er wat kruiden yoghurt bij.
Slow cooker:
Bij bereiding in de slow cooker 6 tot 8 uur op low verwarmen. Verder op dezelfde manier voorbereiden en afwerken.
Instant Pot:
Bij bereiding in de Instant Pot het vlees in twee porties verdelen, het vlees, de ui en knoflook op de Sauté stand aanbakken. Druk op Cancel om het bakproces te stoppen. Voeg de overige ingrediënten voor de saus toe en meng alles goed door elkaar, leg het vlees op een rekje en plaats het in de saus. Vergrendel de pan en sluit het ventiel, stel de IP in op High Pressure voor 75 minuten.
Laat na afloop van het kookprogramma de druk langzaam teruglopen (NPR). Maak de pan open als het ventiel naar beneden is gezakt. Haal het vlees uit de saus en laat het even rusten. Trek het vlees daarna met twee vorken uit elkaar.
Breng de saus op smaak met peper en zout en eventueel wat pul biber. Als de saus te dun is kun je die in laten koken door een paar minuutjes te verwarmen op de Sauté stand. Verder op dezelfde manier voorbereiden en afwerken.
Reactie schrijven