INGREDIËNTEN
Saté babi:
500 gram varkenshaas
1 ui
3 teentjes knoflook
3 cm gember
2 tl sambal of 1 rode peper
2tl ketoembar
1 tl djinten
1 el gula djawa
50 ml ketjap manis
Sap van een halve citroen
Zout naar smaak
Saté prikkers
Pindasaus:
250 gram geroosterde pinda's, ongezouten
250 ml water
250 ml santen
50 ml ketjap manis
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geraspt
3 cm gember, geraspt
2 tl sambal
2 blaadjes djeroek poeroet
Zout en gula djawa naar smaak
Olie
BEREIDING:
Saté babi:
Leg de houten saté prikkers minimaal 30 minuten te weken in een bakje water.
Snijd de varkenshaas in blokken van ongeveer 2x2 cm, doe het vlees in een kom.
Doe de ui, knoflook, gember, ketoembar, djinten, gula djawa, citroensap en zout naar smaak in de blender. Maal het tot een gladde massa.
Giet de marinade over de varkenshaas en meng goed door elkaar. Dek de kom af en laat de varkenshaas in de koelkast minimaal vier uur marineren.
Haal het vlees uit de marinade en laat het uitlekken. Rijg de varkenshaas aan de prikkers.
Verwarm de grill of BBQ voor. Leg de spiesjes op de grill en rooster het vlees, draai de spiesjes na een paar minuten om en bak ze nog een paar minuten tot het vlees gaar is. Smeer het vlees tijdens het bakken nog een paar keer in met de overgebleven marinade.
Pindasaus:
Bak de ui en knoflook in een beetje olie goudbruin. Dan het water, de ketjap manis en de santen toevoegen en de gemalen pinda's er doorheen mengen.
Breng de saus aan de kook samen met de djeroek poeroet, gember en de sambal, laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.
De pindasaus op smaak brengen met zout en gula djawa.
Reactie schrijven