INGREDIËNTEN
Kip Souvlaki:
500 gram kipfilet
2 teentjes knoflook
1/2 citroen
2 eetlepels olijfolie
2 theelepels gedroogde oregano
1 theelepel isot peper (of pul biber/cayenne peper)
1/4 theelepel zout
1/4 theelepel gemalen zwarte peper
Saté prikkers
Tzatziki:
400 ml dikke Griekse yoghurt
1/2 citroen
2 teentjes knoflook
1/2 komkommer
1 theelepel gedroogde dille
2 eetlepels fijngehakte peterselie
2 eetlepels olijfolie
Vers gemalen zwarte peper en zout naar smaak
BEREIDING:
Kip Souvlaki:
Leg de houten saté prikkers minimaal 30 minuten te weken in een bakje water.
Was de citroen goed met warm water, rasp de schil en pers de citroen uit. Hak de knoflookteentjes fijn of pers ze met een knoflookpers.
Meng voor de marinade in een kom de knoflook, 2 eetlepels citroensap, de helft van de rasp van de citroen, olijfolie, oregano, isot peper, peper en zout door elkaar.
Snijd de kip in repen van ongeveer 1 cm dikte, meng de kiprepen door de marinade. Dek de kom af en laat de kip in de koelkast minimaal een half uur marineren.
Rijg de kiprepen in de lengte aan de prikkers. Verwarm de grill of BBQ voor. Leg de spiesjes op de grill en bak de kip 3-4 minuten, draai de spiesjes dan om en bak ze nog 3-4 minuten of tot de kip gaar is.
Tzatziki:
De komkommer goed wassen en vervolgens raspen op een grove rasp. Bestrooi de komkommer met een beetje zout en laat 15 minuten uitlekken in een zeef. Druk daarna met de achterkant van een lepel zoveel mogelijk vocht uit de komkommer.
Pers de teentjes knoflook uit en meng met de yoghurt. Voeg vervolgens de olijfolie, 1 eetlepel citroensap, rasp van een halve citroen, dille en peterselie toe. Meng goed door elkaar en breng het geheel op smaak met wat versgemalen zwarte peper. Meng de uitgelekte komkommer erdoor en voeg eventueel nog wat zout naar smaak toe.
Zet de tzatziki minimaal een uur in de koelkast zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.
Reactie schrijven