INGREDIËNTEN
Gehaktballetjes:
400 gram gehakt
1 rode ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, geraspt
1 eidooier
100 gram ricotta
30 gram Parmezaanse kaas, geraspt
5 eetlepels paneermeel
1 eetlepel platte peterselie, fijngehakt
1 eetlepel basilicum, fijngehakt
2 theelepels paprikapoeder
1/2 theelepel zwarte peper
1/2 theelepel pul biber/cayenne peper (optioneel)
Olijfolie om in te bakken
Tomatensaus:
400 gram rijpe tomaten, in blokjes (of 1 blik tomatenblokjes)
1 rode ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
75 ml rode wijn
2 eetlepels balsamico azijn
2 takjes tijm
2 takjes oregano
2 eetlepels platte peterselie, fijngehakt
2 eetlepels basilicum, fijngehakt
Peper en zout naar smaak
BEREIDING
Meng in een kom de eidooier, ui, knoflook, ricotta, Parmezaanse kaas, peterselie, basilicum, paprikapoeder, peper en eventueel wat zout goed door elkaar. Voeg het gehakt toe en kneed dit samen met wat paneermeel tot een samenhangend mengsel. Draai balletjes van het gehaktmengsel ter grootte van een golfbal.
Verhit wat olie in een pan en bak hierin de balletjes rondom bruin. Haal de balletjes uit de pan.
Bak in het achtergebleven bakvocht de ui en knoflook voor de saus, tot de ui begint te verkleuren . Blus af met de rode wijn, laat dit even goed doorkoken en voeg dan de blokjes tomaat, balsamico azijn en de takjes kruiden toe. Meng alles goed door elkaar en breng de saus eventueel op smaak met wat zout en peper.
Leg de balletjes in de saus en laat ze op laag vuur ongeveer 30 minuten gaar sudderen.
Haal de takjes kruiden uit de saus en meng de fijngehakte peterselie en basilicum vlak voor het serveren door de saus. Lekker met pasta, gegrilde groenten, basilicum en Parmezaanse kaas.
Slow Cooker:
Bij bereiding in de slow cooker 4 uur verwarmen op low. Verder op dezelfde manier voorbereiden en afwerken.
Instant Pot:
Bij bereiding in de Instant Pot de gehaktballetjes op de Sauté stand rondom bruin bakken. Haal de gehaktballetjes uit de pan en bak vervolgens de ui en knoflook tot de ui begint te verkleuren. Blus af met de rode wijn, laat dit even goed doorkoken en voeg dan de blokjes tomaat, balsamico azijn en de takjes kruiden toe. Meng alles goed door elkaar en breng de saus eventueel op smaak met wat zout en peper.
Druk op Cancel om het bakproces te stoppen. De pan vergrendelen en het ventiel sluiten. Stel de IP in op High Pressure voor 5 minuten.
Laat na afloop van het kookprogramma de druk langzaam teruglopen (NPR). Maak de pan open als het ventiel naar beneden is gezakt. Daarna op dezelfde manier afwerken.
Reactie schrijven