INGREDIËNTEN
Bouillon:
2 liter water
10 gedroogde paddenstoelen (shiitake)
6 sjalotten of 2 uien, in stukken
4 cm gember, in schijfjes
1 of 2 rode pepers
1 sereh stengel
1 wortel, in stukken
1 prei, in stukken
1 kaneelstokje
2 steranijs
2 kruidnagels
2 kardemom peulen
2 tl geroosterde korianderzaadjes
2 tl peperkorrels
4 takjes koriander
Olie
Optioneel: sojasaus, vegan vissaus, limoensap, palmsuiker
Garnering:
Noedels naar keuze, geweekt
Bosuitjes, in ringetjes
Bladgroente (paksoi, boksoi, spinazie)
Paddenstoelen (eringi, shiitake, portobello), in plakjes
Taugé
Hard gekookt ei
Chili peper, in ringetjes
Partjes limoen/citroen
Koriander blaadjes
Eventueel schaaltjes met vissaus, sojasaus etc
BEREIDING
Fruit de ui en knoflook in een beetje, als de ui begint te verkleuren de specerijen, gember en chilipeper toevoegen en mee laten bakken tot de geuren vrijkomen. Doe de overige ingrediënten voor de bouillon in de pan en laat gedurende 2 uur op laag vuur trekken.
Daarna de bouillon zeven en opnieuw aan de kook brengen. Laat de paddenstoelen een paar minuten in de bouillon garen.
Breng de bouillon op smaak brengen met sojasaus, vegan vissaus,een paar druppels limoensap en eventueel een eetlepel palmsuiker
Ondertussen de garnering klaarmaken en in bakjes doen. Soepkommen klaarzetten en garnering naar keuze over de kommen verdelen. Daarna de hete bouillon erbij gieten.
Slow Cooker:
Bij bereiding in de slow cooker de bouillon ongeveer 6 uur op low laten trekken. Daarna op dezelfde manier afwerken.
Instant Pot:
Bak de ui en knoflook op de Sauté stand aan, als de ui begint te verkleuren de specerijen, gember en chilipeper toevoegen en mee laten bakken tot de geuren vrijkomen. Druk op Cancel om het bakproces te stoppen. Voeg de overige ingrediënten voor de bouillon toe.
Vergrendel de pan en sluit het ventiel. Kies voor het Soup programma, 30 minuten HP. Laat na afloop van het programma de druk langzaam teruglopen (NPR), open de pan als het ventiel naar beneden is gezakt.
Zeef de bouillon en doe deze terug in de pan, breng de bouillon aan de kook door te verwarmen op de Sauté stand. Laat de paddenstoelen een paar minuten garen in de bouillon. Verder op dezelfde manier afmaken.
Reactie schrijven