Dahl met spinazie en zoete aardappel


Dahl met spinazie en zoete aardappel, met vers gebakken naan.
Dahl met spinazie en zoete aardappel, met vers gebakken naan.

INGREDIËNTEN: 

 

2 uien, fijn gesnipperd

1 wortel, in kleine blokjes
1 zoete aardappel, in kleine blokjes

1 rode chilipeper, fijngehakt ( of 1 tl cayennepeper)
2 teentjes knoflook, geperst
4 cm gember, geraspt
2 tl komijnzaad, geroosterd en gemalen

2 tl kurkuma

1 tl korianderzaad, geroosterd en gemalen
2 el tomatenpuree
400 ml kokosmelk
400 gram tomatenblokjes

400 ml groentebouillon
200 gram gedroogde rode linzen

300 gram verse spinazie
Zout, peper en garam masala naar smaak

Olie of ghee

 

Garnering:

Yoghurt 

Chili vlokken

Fijngehakte koriander


BEREIDING

Bak de uien aan in wat olie tot ze zacht zijn, voeg daarna de knoflook, tomatenpuree, chilipeper, gember en specerijen toe en bak ongeveer een minuutje mee.

Voeg vervolgens de tomatenblokjes, wortel, zoete aardappel, kokosmelk, bouillon en de linzen toe, meng alles goed door elkaar en laat op laag vuur ongeveer 30 minuten pruttelen.

Op smaak brengen met zout, peper en garam masala (ongeveer 2 tl). Roer dan de spinazie door de curry en laat nog 2 minuutjes doorwarmen zodat de spinazie kan slinken.

Schep de dahl in een kom en garneer met een lepel yoghurt, wat koriander en chilivlokken. Lekker met vers gebakken naan.


Slow Cooker:

Bij bereiding in de slow cooker slechts 200 ml bouillon gebruiken. Ongeveer 5 uur verwarmen op low, daarna op dezelfde manier op smaak brengen en garneren.

 

Instant Pot:

Bij bereiding in de Instant Pot de ui in aanbakken op de Sauté stand, als de ui zacht begint te worden de knoflook, tomatenpuree, chilipeper, gember en specerijen toevoegen en een minuutje meebakken. Druk op Cancel om het bak proces te stoppen.


Voeg vervolgens de tomatenblokjes, wortel, zoete aardappel, kokosmelk, bouillon en de linzen toe, meng alles goed door. 
De pan vergrendelen en het ventiel sluiten. Stel de IP in op Bean/Chili voor 12 minuten.

 

Laat na afloop van het kookprogramma de druk langzaam terug lopen (NPR). Maak de pan open als het ventiel naar beneden is gezakt. Daarna de dahl op dezelfde manier afwerken en op smaak brengen.


Reactie schrijven

Commentaren: 9
  • #1

    Culinette (dinsdag, 26 december 2017 13:14)

    Per ongeluk op deze site gestuit. Of liever gezegd, per geluk. Wat een leuke recepten! Ik ga eens fijn op mijn gemak rondneuzen.

  • #2

    JayBee (woensdag, 27 december 2017 10:35)

    Altijd leuk om te horen!

  • #3

    Maud (maandag, 07 mei 2018 12:12)

    Kommaar opmet die heerlijke recepten

  • #4

    Jaybeekookt.nl (maandag, 07 mei 2018 16:42)

    Dank je :)

  • #5

    Jessica (donderdag, 14 januari 2021 10:28)

    Deze gisteren gemaakt in de Crock Pot Express met ietsje minder bouillon dan vermeld staat (250 ml). Echt een fantastisch recept!

  • #6

    Maya (woensdag, 31 maart 2021 16:10)

    Al een aantal keer gemaakt in de Instant pot.
    Super lekker, bedankt!

  • #7

    Ester (dinsdag, 21 februari 2023 14:28)

    Het is heerlijk! Maar.. ik krijg in de instant pot steeds food Burn en dan zitten alle linzen aangebrand op de bodem... ondanks dat ik alles goed los roer voordat ik 'm aan zet. Heb je tips?

  • #8

    Jessica (zondag, 05 maart 2023 13:48)

    Ik heb de dal met zoete aardappel nu echt al 50x gemaakt.. Zó lekker en makkelijk! Vandaag een nieuwe variatie met kikkererwten en madras currykruiden.

  • #9

    Willy (donderdag, 04 januari 2024 06:57)

    Echt een heerlijk wintergerecht.