Oosterse Kippensoep uit de Instant Pot


Oosterse kippenbouillon uit de Instant Pot.
Oosterse kippenbouillon uit de Instant Pot.

INGREDIËNTEN

 

Soep:

1.5 liter kippenbouillon

2 el olie

1 ui, fijngesnipperd

2 teentjes knoflook, geperst

200 gram eringi of champignons

2 worteltjes, in plakjes

1 rode peper, gehalveerd (of sambal naar smaak)

1 stengel sereh, gekneusd

2 schijfjes laos

2 schijfjes gember

2 blaadjes djeroek poeroet

3 cm verse kurkuma ( of 1 tl gedroogde)

1 tl gember poeder

1 tl laos

1 tl djinten

1 tl ketoembar

3 el Ketjap manis

Palmsuiker, sambal en zout naar smaak

 

Garnering:

Kip, gaar en uit elkaar geplukt

Hardgekookte eieren

Fijngehakte kruiden, koriander of platte peterselie

Fijngesneden kool, spitskool, Chinese kool of witte kool

Taugé

Bosuitjes in ringetjes

Gekookte rijst of rijstnoedels

Bakjes met ketjap en sambal


BEREIDING

Zet de Instant Pot op de Sauté stand en bak de uien tot ze zacht beginnen te worden. Voeg dan de specerijen en de knoflook toe en bak ze kort mee. Zet de IP uit. 

 

Voeg de overige ingrediënten toe. Deksel op de pan doen en het ventiel sluiten, kies voor het soep programma. Dit is een automatisch programma, 30 minuten onder hoge druk.

 

Laat na afloop van het kookprogramma de druk langzaam teruglopen (NPR). Maak de pan open als het ventiel naar beneden is gezakt.

 

Haal de schijfjes gember en laos, kurkuma, sereh en djeroek poeroet uit de pan. Breng de soep op smaak met een beetje palmsuiker, zout en eventueel wat extra sambal.

 

Serveer de bouillon in kommen en voeg garnering naar keuze toe.


Reactie schrijven

Commentaren: 3
  • #1

    Ria (woensdag, 21 december 2016 04:40)

    Hoi, ik kwam je recepten voor de instant pot tegen tijdens een websurfuurtje omdat ik de slaap niet te pakken kreeg en ga deze soto ajam zeker een keer proberen.
    Bedankt, Ria

  • #2

    Anne-Riet de Boer (zaterdag, 15 april 2017 23:22)

    Dag Jay, ik geniet van je recepten. Ik heb sinds een maandje een instant pot en ben zo enthousiast erover. Jouw recepten maak ik graag. Mijn vraag aan jou is of het jou al gelukt is om eidren ZACHT te koken in de IP. Hard koken gaat prima, maar zacht?

  • #3

    JayBee (zondag, 16 april 2017 08:40)

    Hoi Anne-Riet,
    Zacht gekookte eieren doe ik drie minuten in de IP, half zachte eieren 4 minuten. 1 cup water in de IP, eieren op een rekje (eieren maat L op kamertemperatuur), 3 minuten HP daarna snel de druk eraf halen en de eieren laten schrikken in koud water.
    Succes, ik hoop dat het zo lukt.