INGREDIËNTEN
250 gr zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels speculaaskruiden
1/2 theelepel zout
150 gr bruine basterdsuiker
150 gr roomboter
2 eetlepels melk
300 gr amandelspijs
1 ei, losgeklopt
50 gr amandelschaafsel
BEREIDING
De oven voorverwarmen op 150C en een bakplaat bekleden met bakpapier.
Doe het zelfrijzend bakmeel, zout, speculaaskruiden en de basterdsuiker in een kom en meng het door elkaar. De boter toevoegen en met twee messen klein snijden. Daarna de melk toevoegen en alles goed door elkaar kneden, het moet een vrij droog en stevig deeg zijn.
Meng de amandelspijs met de helft van het losgeklopte ei tot een smeuïg mengsel.
Verdeel het deeg in tweeën. Rol of druk de helft van het deeg uit op het bakpapier in de gewenste vorm, verdeel de amandelspijs hierover uit tot ongeveer 1 cm van de rand. Rol de tweede helft van het deeg uit en bekleed hiermee de eerste deeghelft. Druk de randen goed aan.
Bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei en versier met de gehakte amandelen.
Bak de speculaas in het midden van de oven (150C) in een 40-45 minuten goudbruin en gaar.
Laat de speculaas een paar minuten afkoelen op de bakplaat en leg het daarna op een taartrooster om verder af te koelen.
Reactie schrijven