INGREDIËNTEN
Deeg:
300 gram bloem
75 gram gesmolten boter
1/2 tl zout
100 tot 150 ml water
Vulling:
250 gram aardappels, in kleine blokjes
100 gram wortel, in kleine blokjes
100 gram diepvries doperwten
1 ui, fijngesnipperd
1 chilipeper, fijngehakt
2 teentjes knoflook, geperst
2 hardgekookte eieren, in blokjes
2 tl kerriepoeder
1 tl bruin mosterdzaad
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
Zout naar smaak
Olie om te frituren
BEREIDING
Deeg:
Meng de bloem met het zout en de boter en meng het met je vingers tot een kruimelig deeg. Voeg dan beetje bij beetje net zoveel water toe tot je een samenhangend deeg hebt. Blijf kneden tot je een soepel deeg hebt. Dek het deeg af met plasticfolie en laat het een half uurtje rusten bij kamertemperatuur.
Verdeel het deeg in 8 porties en draai er balletjes van. Rol de balletjes uit tot cirkels van ongeveer 18 cm. Halveer de cirkels en dek ze tot het gebruik met een vochtige doek af.
Vulling:
Kook de blokjes aardappel en wortel in gezouten water beetgaar.
Bak de ui en knoflook in een beetje olie, als de ui zacht begint te worden de specerijen en de chilipeper toevoegen en even meebakken. Voeg dan het mengsel toe aan de gegaarde aardappel en wortel blokjes, voeg ook de doperwten en de blokjes ei toe. Meng alles goed en breng op smaak met wat zout.
Samosa's:
Verwarm de frituurolie tot 180C.
Leg ongeveer een eetlepel vulling in het midden van de halve deegcirkels, zorg dat de vulling de randen niet raakt. De randen insmeren met een beetje water en de twee tegenover elkaar liggende punten naar elkaar toe brengen. Vouw de randen goed dicht, eventueel met een vork goed aandrukken.
De samosa’s in de frituurolie leggen (180C) en bakken tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer ze met chutney.
Reactie schrijven