INGREDIËNTEN
1 kip in stukken of 6-8 kippendijen/drumsticks
200 gram spekreepjes
1 rode ui, fijn gesnipperd
3 teentjes knoflook, geperst
1 winterwortel, in kleine blokjes/reepjes
10 sjalotten, gehalveerd, grotere sjalotten in vieren
3 koningsoesterzwammen in plakken, of 250 gram champignons
2 el tomatenpuree
2 el bloem
500 ml rode wijn
500 ml kippenbouillon
2 blaadjes laurier
6 pimentbessen
1/2 kaneelstokje
1 tl komijnpoeder
2 takjes oregano
2 takjes tijm
2 takjes selderij
25 gram pure (70%) pure chocolade, geraspt
1 bosje platte peterselie
Zout en vers gemalen peper naar smaak
Boter of olie
BEREIDING
Bak de spekreepjes, knoflook, wortel en de uien in een beetje boter of olie tot de uien zacht beginnen te worden. Voeg de tomatenpuree en het komijnpoeder toe en laat het een minuutje meebakken. Voeg daarna de wijn toe en verwarm op hoog vuur zodat de alcohol kan verdampen.
Bestrooi de kip met de bloem en wat peper en zout en bak rondom bruin. Voeg de kip samen met de bouillon bij het ui/spek mengsel, meng goed en voeg dan laurier, piment, kaneelstokje en de takjes oregano, tijm en selderij toe. Laat op laag vuur ongeveer een uur stoven.
Bij bereiding in de slow cooker 200 ml rode wijn (in laten koken tot ongeveer de helft) en 100 ml bouillon gebruiken. Ongeveer 4 uur op low laten stoven.
Ondertussen de sjalotjes en de koningsoesterzwammen bruin bakken en de peterselie fijn hakken.
Laurier, piment, kaneelstokje en de takjes kruiden verwijderen. Voeg de gebakken sjalotjes, paddenstoelen en de geraspte chocolade toe en verwarm nog ongeveer 15 minuten.
De stoofpot eventueel op smaak brengen met wat zout en peper en de fijngehakte peterselie toevoegen.
Reactie schrijven
Jeroen (donderdag, 29 september 2016 11:41)
Dat ziet er heerlijk uit, ga ik snel eens maken!
En nog heel veel andere gerechten, het ziet er allemaal heerlijk uit!
Dorien (vrijdag, 07 oktober 2016 14:39)
Ik Ben bezig met dit recept, heb per ongeluk de wijn volledig ingekookt, zit in de sc maar kip staat nu echt niet onder. Wat zal ik doen?
Jay Bee (vrijdag, 07 oktober 2016 15:13)
De kip hoeft niet helemaal onder te staan, maar als het echt te droog is kun je een scheutje bluillon of water toevoegen.
Succes!