INGREDIËNTEN
Babi Pangang:
700 gram buikspek of varkensschouder aan één stuk
2 el palmsuiker
2 el zeezout
2 tl 5-spice
2 tl zwarte peper
2 tl knoflookpoeder
1 tl uienpoeder
2 el sojasaus
2 el Shaoxing rijstwijn
Gembersaus:
1 ui, heel fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
250 ml water
2 el tomatenpuree
1 tl sambal
4 cm geraspte gember
1 tl gemberpoeder
2 el gembersiroop
2 el ketjap manis
2 el palmsuiker
2 el citroensap of azijn
Zout en peper naar smaak
Maizena om de saus te binden (optioneel)
Olie
BEREIDING
Babi Pangang:
Snijd een ruitpatroon in de bovenste laag van het buikspek.
Maak een mengsel van de suiker, zout, 5-spice, peper, knoflook en uienpoeder en wrijf het vlees hiermee in. Doe het vlees in een plastic zak en doe dan de sojasaus en rijstwijn erbij. Laat minstens een uur of vier marineren maar het liefst een hele nacht.
De volgende dag het vlees in de slow cooker leggen en ongeveer 6 uur op low verwarmen. Daarna uit de slow cooker halen, het vlees onder een hete grill leggen tot je een krokant korstje hebt. Het vlees in plakken snijden en besprenkelen met de saus.
Gembersaus:
Bak de ui en knoflook in een beetje olie tot de ui zacht begint te worden, voeg dan de tomatenpuree toe en bak nog een minuutje mee. Voeg daarna alle overige ingrediënten (behalve de maïzena) voor de saus toe en breng op laag vuur aan de kook. Roer regelmatig.
Breng de saus op smaak met peper en zout en eventueel nog wat extra suiker of citroensap. Als de saus te dun is kun je die binden met wat maïzena.
Reactie schrijven
Leonie (maandag, 06 maart 2017 22:00)
Wat een lekker recept.
Kan alleen niet tegen alcohol waarmee kan ik de rijstwijn vervangen?
Groetjes Leonie
JayBee (dinsdag, 07 maart 2017 13:44)
Hoi Leonie,
Je kunt de rijstwijn vervangen door droge sherry of droge witte wijn, en eventueel gewoon weglaten.
Manolito van Galen (donderdag, 04 augustus 2022 13:34)
Hoi Jay Bee,
Een heerlijk gerecht.
Ik heb echter geen slowcooker en ook geen oven.
Is dit gerecht ook te bereiden in een stoof- of braadpan of wok?
Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord.
Groetjes,
Manolito
Linda Kuk (woensdag, 07 augustus 2024 17:42)
Dank je wel voor dit heerlijke recept. Mijn favoriete babi pangang recept. Ik maak dit recept altijd in de instant pot maar kom nog niet tot de perfecte tijd. Hoe lang zou jij dit doen op hp?