INGREDIËNTEN
1 kilo rundvlees, in dobbelstenen
1 bakje gerookte spekreepjes
3 uien, gesnipperd
3 tenen knoflook, geperst
300 gram wortels, in stukken of 1 grote winterwortel, in plakjes
2 stengels bleekselderij, in plakjes
400 gram champignons
250 gram verse zilveruitjes, kleine sjalotjes of een potje Amsterdamse uien
400 ml rode wijn
400 ml runderbouillon
Klein blikje tomatenpuree
Zout en versgemalen zwarte peper
2 laurierblaadjes
2 takjes tijm, oregano en rozemarijn
Olijfolie
Garnering:
Bosje fijngehakte peterselie
BEREIDING
Verhit wat olijfolie in een braadpan en bak hierin het vlees rondom bruin. Haal het uit de pan.
Bak in het achtergebleven braadvocht de spekreepjes, knoflook en de uien tot de uien zacht beginnen te worden. Voeg de tomatenpuree toe en laat het een minuutje meebakken om te
ontzuren.
Blus af met de rode wijn en breng het geheel aan de kook zodat de alcohol grotendeels verdampt. Voeg tenslotte de bouillon, het rundvlees, bleekselderij, zilveruitjes, wortel, laurier en takjes kruiden toe.
Laat het geheel op laag vuur ongeveer 2 uur stoven.
Ondertussen de champignons bakken tot ze beginnen te verkleuren, voeg ze toe aan de stoofpot en laat ze nog een half uurtje mee stoven.
Verwijder de takjes kruiden en laat het kookvocht eventueel nog wat inkoken. Breng de stoofpot op smaak met peper en zout. Vlak voor het serveren de fijngehakte peterselie toevoegen en een beetje achterhouden voor garnering.
Slow cooker:
Bij bereiding in de slow cooker slechts 250ml wijn gebruiken en de bouillon vervangen door een bouillonblokje. De voorbereidende stappen op het vuur dan en dan overbrengen naar de slow cooker, ongeveer 8 uur op low verwarmen. Het laatste uur de champignons toevoegen.
Reactie schrijven
Gerda (maandag, 24 oktober 2016 15:04)
Vandaag jou leuke site ondekt en maar gelijk eens wat aan het proberen. Zoals deze heerlijke schotel.
Het huis ruikt al heerlijk. Ben benieuwd hoe het smaakt en de reactie van mjnn man. Dus lust namelijk geen alcohol en hier zit rode win in. Hahaha. Dank je voor het receptt.
Groetjes Gerda
Jay Bee (maandag, 24 oktober 2016 20:23)
Wat leuk, hopelijk heeft het gesmaakt!
Maryanne (maandag, 19 december 2016 23:03)
Lijkt me heerlijk
Sammie Maas (dinsdag, 20 november 2018 13:52)
Vandaag gemaakt en heeeeerlijk, dankjewel voor een toprecept!