INGREDIËNTEN
Frikadel Ajam Pedis:
300 gram kippengehakt
1 eigeel
3 teentjes knoflook
1 kleine rode ui
3 cm gember
1/2 el palmsuiker
2 el ketjap manis
2 tl ketoembar
1 tl djinten
1 tl asem
1-2 tl sambal
1/4 tl trassi pasta
Rijstmeel/maizena
Olie
Gado Gado: selectie van onderstaande ingrediënten
Spitskool
Chinese kool
Witte kool
Bloemkool
Aardappel
Sperzieboontjes of kousenband
Wortel
Taugé
Komkommer
Tempeh/tahoe
Gefruite uitjes
Emping/kroepoek
Hardgekookt ei/omelet
Pindasaus:
250 gram pinda's, gemalen (of pindakaas)
1 uitje/sjalotje, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
3 cm verse gember, geraspt
2 theelepels laos
2 eetlepel ketjap manis
½ theelepel trassi pasta
1 theelepel asem
1 theelepel sambal
75 gram santen opgelost in 375ml water
Gula djawa, citroensap en zout naar smaak
BEREIDING
Maak een boemboe van de ui, knoflook, gember, asem, trassi, sambal, ketjap, ketoembar en djinten. Maak er een gladde pasta van. Bak de boemboe even kort in een beetje olie tot de geuren vrij komen, laat afkoelen.
Het gehakt mengen met het eigeel en de boemboe, goed kneden. Eventueel wat rijstmeel of maizena toevoegen als het mengsel te nat is. Laat het gehakt een aantal uurtjes in de koelkast staan zodat de smaken goed in kunnen trekken.
Maak er balletjes/koekjes van en bak ze in een beetje olie goudbruin en gaar.
Gado Gado met Pindasaus:
Kies een paar verschillende groenten (minimaal 3), schoonmaken en in plakjes/reepjes/roosjes snijden. Kook iedere groente apart tot ze beetgaar zijn en koel af in ijswater. Voor de spitskool, Chinese kool en taugé is het voldoende om ze even te overgieten met kokend water. De groenten goed uit laten lekken en eventueel droog deppen.
De komkommer in plakjes snijden, bestrooien met een beetje zout en een half uurtje laten staan. Daarna droog deppen.
Kook de eieren of bak de omelet en bak de tahoe/tempeh in een beetje olie goudbruin.
Los de santen op in heet water.
Fruit de ui/sjalot in een beetje olie, als de ui begint te kleuren de knoflook, gember en trassi toe en even mee bakken. Afblussen met de santen en daarna de sambal, laos en ketjap er doorheen mengen. Aan de kook brengen en dan de gemalen pinda's toevoegen, goed roeren en het gas uitdraaien.
Op smaak brengen met gula djawa en een beetje citroensap en eventueel een snufje zout.
De groenten, ei en tempeh/tahoe verdelen op een schaal, de pindasaus er overheen gieten en garneren met wat verkruimelde emping/kroepoek en gefruite uitjes.
Reactie schrijven