INGREDIËNTEN
Paasbrood
375 gram tarwebloem
10 gram gedroogde gist
50 gram basterdsuiker
150-160 ml lauwwarme melk
75 gram zachte boter
1/2 tl zout
2 tl kaneel
1 los geklopt ei
300 gram gedroogde vruchten (rozijnen, krenten, vijgen)
100 gram walnoten
250 gram amandelspijs
Sap en rasp van een sinaasappel
Garnering
Gesmolten boter
Amandelschaafsel of poedersuiker
BEREIDING
Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen.
De gedroogde vijgen in kleine stukjes snijden en ze samen met de krenten en rozijnen laten weken in het sap van de sinaasappel. Laat ze ongeveer een half uurtje weken en laat ze daarna goed uitlekken. De hazelnoten grof hakken.
De amandelspijs los roeren met de rasp van de sinaasappel en een klein beetje los geklopt ei, tot je een smeuïge massa krijgt. Maak hiervan een rol.
Zeef de bloem in een kom en voeg gist, zout, suiker en kaneel toe. Meng alles goed door elkaar. Voeg daarna 150 ml van de lauwwarme melk en het ei toe en blijf net zo lang kneden tot je een zacht en soepel deeg krijgt. (Ongeveer 10-15 minuten kneden) Als het deeg te droog is nog een beetje extra melk toevoegen, is het te nat dan nog wat extra bloem toevoegen.
Nu de boter er beetje bij beetje doorheen kneden en daarna het rozijnenmengsel en de hazelnoten. Leg het deeg in een kom (licht ingevet) en dek de kom af met plastic folie. Laat het deeg 45-60 minuten rijzen.
Het deeg op een met bloem bestrooid werkblad lichtjes uitrollen tot een ovale lap. Leg de spijsrol in het midden van het deeg en vouw het deeg er over heen, de randen dichtdrukken zodat de spijs goed is ingepakt. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat, afdekken met een schone theedoek of plasticfolie en nogmaals 45-60 minuten laten rijzen.
De oven ondertussen voorverwarmen op 200C.
Verwijder de theedoek of plasticfolie en bak het brood in 30 minuten op 200C goudbruin.
Het brood op een rooster af laten koelen, licht insmeren met een beetje gesmolten boter en bestrooien met amandelschaafsel of poedersuiker.
Reactie schrijven